5 najčastejších chýb vo výchove psa

Ste frustrovaný pri výcviku vášho psa? Keď mu dávate povel, tak lieta okolo ako šielaný, alebo na vás len pozerá so zmäteným výrazom v tvári? Skôr, než sa začente vyhovárať na inteligenciu váško štvornohého miláčika, možno by ste sa mohli zamyslieť, či chyba nie je vo vás. Možno ste sa dopustili pri výcviku jednej z nasledujúcich chýb.

popros

Chyba č.1: Závislosť na pamlske

 

Reaguje pes na vás, len keď máte pamlsku v ruke? Možno ste ho to náhodou nechtiac naučili. Používanie pamlskov pri výcviku je samozrejme efektívna technika, je ale poterbné v pravú chvíľu pamlsky obmedzit a postupne s nimi prestať. Ako náhle váš pes pochopí čo od neho chcete, obmedzujte odmenu. V opačnom prípade sa môže pes na pamlsku stať závislí. Nasledujte rady v návodoch na našej stránke, kde sú kroky podrobne vysvetlené.

 

Chyba č.2: Preskakovanie krokov

 

Pes sa učí postupne v malých krokoch. Mnoho majiteľov robí chybu, keď očakávajú od svojho psa príliš vela a príliš rýchlo. Napríklad, cvičíte psa na privolanie. Najprv ho to cvičíte s vodítkom a dostanete sa do štádia, kedy s tým nemá problem a vždy k vám ochotne pribehne. Po uvoľneni z vodítka ale začne behať hore-dole, na vaše zavolanie viac nereaguje. Nebudte frustrovaný, pes potrebuje natrénovať aj medzistupne. Je potrebné trénovať najprv s dlhším vodítkom, v rôzom teréne, postupne aplikovať rôzne rušivé vplyvy. Chodte od malých krokov ku väčším.

 

zmateny pesChyba č.3: Dávanie viacerých signálov, alebo ich mixovanie

 

Jednou z najťažších vecí pre trénerov psov je sa naučiť zadávať príkaz či povel iba raz. Zadanie príkazu viac krát je v poriadku, pokiaľ chcete, aby váš pes nereagoval na hneď prvý raz. Ak počas tráningu opakujete povel, naučíte psa, že splnenie príkazu očakávate až po viacnásobnom opakovaní. Aby sa tomu zabránilo, vyslovte povel len raz a budte trpezlivý – dajte psovi aj minútu na reakciu. Ak sa zdá zmätený, alebo jednoducho nevykonáva požadovanú akciu, zamyslite sa, či pri cviku postupujete správne, či používate pamlsku alebo inú motiváciu ako sa má. Príladne sa vráťte o krok späť. 

 

Je tu ale aj ďalšia cesta, ako zmiasť vášho psa. Psi sú extrámne vnímaví na vaše správanie a reč tela. Vnímajú a sledujú vaše ruky, nohy, celé telo. Venujú pozornosť viac vašim pohybom, ako reči a verbálnym inštrukciám. To by mohlo znamenať, že ak toto neviete, tak psa vlastne učíte vždy inak ako si myslíte. Napráklad, keď psa učíte na zavolanie, tak sa dajme tomu podvedome nakáňate dopredu. Raz sa nenakloníte a pes nepribehne a vy sa proste divíte prečo. Ale pes nie je tvrdohlavý, ako si možno myslíte, len dostáva od vás iné signály, ako sa pôvodne učil.


Keď tránujete, pozor na reč tela. Trénujete jasne a vždy rovnako. Minimalizujte signály. Používajte stále rovnaké povely a signály. Ak nie, váš pes bude zmätený a vo vašich očiach neposlušný a tvrdohlavý.

 

Chyba č.4: Omylom odmenujte chvanie, ktoré nehcete

 

Často krát sa stáva, že ľudia niektoré prejavy psa hrešia, inokedy chvália. Niekdy psa necháte na seba vyskočiť, ale keď má špinavé labky, tak to vadí a hrešíte ho. Snažíte sa ho trénovať chodenie pri nohe na vodítku, ale inokedy mu dovolíte aby vás ťahal. 

 

Rozhodnite sa, ktoré chovanie vám vadí, hoci len niekedy. Buďte konzistentný vo svojich požiadavkách a svojom chovaní.

 

Chyba č.5: Očakávanie, že pes vykoná čo chcete bez ohľadu na prostredie a okolnosti

 

Sem tam sa možno cítite zradený, keď nie ste centrom pozornosti váško psa. Naštve to, keď pes na vás nereaguje a venuje sa inej činnosti? Vedzte, že je to sem-tam normálne. Pes cíti, vidí a počuje veci, ktoré my nevnímame. Vonku ej obrovská konkurencia, ktorá sa uchádza o jeho pozornosť.

 

To samozrejme neznamená, že nemôžete psa naučiť reagovať aj ked máme rušivé vplyvy. Staží ho len dôsledne trpezlivo trénovať. Pracujte v pokojnom prostredí na začiatku, postupne pridávajte rušivé vplyvi.


Pamätajte, psy sa nerodia s prirodzenou schopnosťou presne nám rozumieť a reagovať na naše pokyny. To všetko sa pes nmusí naučiť. A čím ste lepší, trpezlivejší, konzistentnejší učiteľ, tým lepšieho žiaka budete mať.

 

Zdroj: www.psickari.sk